Anasayfa >Teberrükat Eşyaları

Teberrükat Eşyaları

Cami ve mescitlerimizde mevcut olan, hayırsever kişi veya kuruluşlar tarafından bağışlanmış her türlü eşyaya "teberrükat eşyası" denilmektedir. Bunlar:

. Yazma veya basma Kuran-ı Kerim, cüz ve kitap,
. Sakal-ı şerif,
. Kabe örtüsü, halı, kilim ve diğer sergi malzemesi, minber ve kürsü örtüsü, şal, kapı perdesi,
. Şamdan ve şamdan mumu, avize, kandil ve kandillik, askı takımı,
. Rahle, kürsü, minber, kapı ve pencere kanatları, merdiven, cüz ve sakal-ı şerif muhafazası, sehpa,
. Yazma veya basma her türlü levha, çerçeve,
. Her türlü saat, gülabdan, buhurdan, benzeri madeni veya cam eşya,
. Kasa, telefon, telsiz, mikrofon, hoparlör ve teşkilatı, elektrik süpürgesi, halı temizleme makinesi ve benzeri aletler,
ile sair taşınabilir eşyalardır.

Buhurdanlık

BUHURDANLIK
17 x 18 cm Ebadında
 

Vakıf kökenli cami ve mescitlerimizde bulunan teberrükat eşyasından eski eser niteliğinde olanların tamamına yakını envanterlenmiştir. Daha önceki yıllarda camilerimizden alınmış eserlerin bir kısmı Genel Müdürlüğümüze ait İstanbul'da dört müze ile Ankara'daki Daimi Halı- Kilim Sergisinde, bir kısmı Kültür Bakanlığına ait mahalli müzelerde teşhir edilmekte, bir kısmı ise Genel Müdürlüğümüze ait teberrükat depolarında muhafaza edilmektedir.

Avizeler, sakalı-ı şerif kutuları, büyük boyutlu levhalar, şamdanlar ve saatler gibi eserler halen kullanılmakta olduğundan bu eserler camilerde kalmıştır. Bu eşyaların dışında binaların parçası durumunda olan mütemmim cüz de denilen kitabeler, çiniler, mihraplar, minberler, alemler, kapı ve pencere kanatları, tavan göbekleri gibi unsurlar da korunması gerekli önemli eserler olarak mahallerinde bulunmaktadır.

Mevcut müzelerimiz ve depolarımız yetersiz olduğundan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce, Ankara'da, İtfaiye Meydanındaki Ankara İl Müftülüğü'nün boşalttığı "İlk Hukuk Mektebi" binasında vakıf eserlerin muhafazası, teşhiri ve restorasyonunun gerçekleştirilebileceği, modern bir müze yapılmasına başlanılmıştır. İlave olarak önümüzdeki yıllarda, İstanbul, Bursa, Konya, Kayseri, Tokat, Sivas, Edirne gibi illerimizde de vakıf müzelerinin yapılması planlanmıştır.

Son yıllarda, teberrükat eşyasının büyük ölçüde envanterlenmesi, çalındıklarında duyurulması caydırıcı etki yaparak hırsızlık sayısının azalmasına neden olmuştur. Kamuya açık alanlarda bulunan eserlerin her biri henüz envanterlenemediği ve korunmaları zayıf olduğu için bu eserlerin hırsızlığında ise diğer adi hırsızlıklarda olduğu gibi artma yaşanmaktadır.

Açık alanlarda bulunan çini, alem, mezar taşları, çeşmeler, kitabeler gibi eserlerin de envanterleme ve video kayıt işi İstanbul'dan başlatılmıştır.

 


  Adres : Milli Müdafa Cad. No : 20 Kızılay / ANKARA            Tel : 0 (312) 415 50 00           e-Posta : vgmmaster@vgm.gov.tr             © 2008 VGM - Bim