- Anasayfa »
- Duyurular »
- Ab Üyesi Ülkelerden Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşların (Vakıflar, Dernekler Vb.) Geliştirecekleri Projelere Hibe Desteği
SELİMİYE CAMİİ
İstanbul’un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne’nin en önemli anıtsal eseri olan ve şehrin siluetini taçlandıran Selimiye Camii ve Külliyesi, 16. yy.’da Sultan II. Selim adına yaptırılmıştır. Teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eseri olan Camii ve Külliye, Osmanlı mimarlarından en önemlisi Sinan’ın Ustalık Dönemi eseri, mimarlık sanatının en görkemli örneklerinden biri ve insanın yaratıcı dehasının bir başyapıtı olarak kabul edilmektedir.
İstanbul‘un en güzel yapılarından olan Ortaköy Camii, 19. yüzyıldan kalma bir Osmanlı dönemi camisidir. Asıl adı Büyük Mecidiye Camii olan yapı 1854 yılında tamamlanmıştır. Ortaköy Camii’nin bulunduğu yere ilk yapının Mahmud Ağa tarafından yaptırıldığı fakat bu yapının Patrona Halil İsyanı sırasında yıkıldığı bilinmektedir. Günümüzde gördüğümüz yapı, Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilmiştir.
Cami, mimari, tarih ve dini açıdan oldukça estetik bir görüntü sergilemektedir. Caminin en ilgi çekici kısımları arasında Abdülmecid’in kubbeye hat sanatıyla yazdığı Allah (CC), Muhammed (SAV) ve dört halifenin isimleridir.
KOSOVA – CAKOVA- HADIM SÜLEYMAN AĞA KÜTÜPHANESİ
Hadım Süleyman Ağa Kütüphanesi, Cakova Şehrinde Hadım Süleyman Ağa Caminin avlusundadır. Hicri 1111 miladi (1733-34) tarihinde inşa edilmiştir. Banisi III. Murad ın saray görevlilerinden Hadım Süleyman Ağa Bizeban’dır. 1998-1999 yıllarında savaşta cami hasar görmüş, kütüphane ise tamamen yıkılmıştır. 2000 yılında kütüphane yeniden yapılmış, cami ise restore edilmiştir. Ancak yapılan kütüphane binası tekrar yıkılmıştır. Yerinde mevcut olmayan Hadım Süleyman Ağa Kütüphanesi orijinaline uygun olarak yeniden ayağa kaldırılmıştır. (Rekonstrüksiyon)
İSTANBUL MISIR ÇARŞISI
Yeni Cami ve Külliyesine gelir getirmesi için 1663-64 yıllarında inşa edilen Mısır Çarşısı, bir Valide Sultan yapısıdır. Valide Çarşısı, Yeni Çarşı adlarıyla anılırken, 18. yüzyılın ortalarından itibaren Mısır Çarşısı adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu adlandırma, deniz yoluyla Mısır'dan getirilen ürünlerin, çarşıda satılmasından kaynaklanmıştır. 1691 gecesi çıkan yangında tahrip olan Çarşı, yeniden ayağa kaldırılmıştır. 6 adet kapının bulunduğu Çarşı'da, bu kapıların üç tanesi ve 49 dükkân aktarlara (Balıkpazarı, Hasırcılar ve Ketenciler); kalan üç tanesi ve 51 dükkân da pamukçulara ve yorgancılara (Yeni Cami, Haseki ve Çiçek Pazarı) ayrılmıştır. Balıkpazarı Kapısı'nın iç taraf aynasındaki karşılıklı duran çift vav harfleri, 1940'lardaki yangında yok olmuş ve sonraki onarımda canlandırılmamıştır. Günümüzde restorasyon sırasında eski fotoğraflardan yararlanılarak bu harfler yeniden canlandırılmış; dua mahfiline yeniden işlerlik kazandırılmıştır.
Toplam 6.668, 33 m2 oturum alanına sahip çarşıda 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, 2018 yılında tamamlanmıştır.
MAKEDONYA HAYDAR KADI CAMİİ
Makedonya, Manastır İlinde bulunan, mülkiyeti Makedonya İslam Birliğine ait vakıf Kültür Varlığı eski eser tescilli Haydar Kadı Camii, harim kapısı üzerinde bulunan kitabeye göre Kanuni Sultan Süleyman döneminde Kadı Haydar Efendi tarafından 989 (1561-1562) yılında yaptırılmıştır.
2016 yılında restorasyonu tamamlanan yapı yeniden ibadete açılmıştır.
ÇANKIRI İLİ MERKEZ İLÇESİ TAŞ MESCİT VE MEVLEVİHANE
1242 tarihinde Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçukluları' nın eyvanlı medrese plânlı yapılarındandır. Taş Mescit, Darüşşifa binasının kuzeyinde yer alan kayalıklar üzerine iki katlı düşünülerek yapılmıştır. Güneyde geç Osmanlı dönemine ait Mevlevihane’nin semahanesi, şeyh evi, derviş odaları ve müştemilat yapıları yer almaktadır. 20.06.2016 tarihinde başlayan restorasyon çalışmaları 2018 yılında tamamlanmıştır
Bosna-Hersek, Foça’da bulunan ve mülkiyeti Bosna-Hersek İslam Birliği’ne ait olan Alaca Camii, kapıdaki kitabesine göre (957 H.) 1550 M. yılında inşa edilmiştir. Duvarları kesme taştan örülmüş olup tek kubbe ile örtülüdür. Adını süslemelerinden alan cami sadece Bosna-Hersek bölgesinde değil Balkan yarımadasındaki en çok beğenilen eser olarak bilinirken, 1993 deki Bosna Savaşı sırasında tamamen yıkılmıştır. 2014-2019 Yılları arasında Genel Müdürlüğümüzce rekonstrüksiyon (yeniden yapım) olarak inşa edilmiştir.
"Vakıflarla ilgili konulara gelince; bilinmektedir ki vakıflar memleketimizin mühim bir servetini teşkil eder. Bu servetten millet ve memleketin gerektiği şekilde istifade edebilmesi için Şer'iyye Vekâletiyle beraber bütün Bakanlar Kurulunun ve hatta Yüce Meclisin bu hususu ehemmiyetle tetkik ile bu büyük müessesenin haraplıktan korunmasını ve memlekete faydalı bir hale konulmasını temenni eylerim."
Mustafa Kemal ATATÜRK
1 Mart 1922, TBMM
Devamını Oku »“Vakfetme duygusu sadece vermektir. Hiçbir karşılığı olmadan, hiçbir çıkar gözetmeden, hiçbir menfaat ummadan sadece vermektir. Yüreğinden, gönlünden, malından, canından, özünden vermektir. Vakfetme duygusunda riya yoktur, aldatma yoktur, iki yüzlülük yoktur, samimiyet vardır, tutarlılık vardır.”
Dr. Adnan ERTEM
Vakıflar Genel Müdürü
1965 yılında Mercan’da doğdu. İlkokulu Mercan’da, ortaokul ve liseyi Erzurum’da okudu. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans eğitimine başladı. 1990 yılında “Cumhuriyet’in ilk Yıllarında Vakıflarla İlgili Uygulamalar” adlı tezle yüksek lisansını tamamladı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Yapı Sosyal Değişme Bilim Dalında doktoraya başladı. 1997 yılında ise “Osmanlı’da ve Cumhuriyet Döneminde Sosyal Bütünleşme Açısından Vakıflar” konulu tezle doktora çalışmasını tamamladı. Akademik çalışmalarının tamamını vakıflar konusunda yaptı. Bilhassa vakıf mevzuatında yapılması gereken düzenlemeler ve cemaat vakıfları konularında ihtisası ve çalışmaları bulunmaktadır.
1988 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünde Müfettiş Yardımcısı olarak mesleki hayatına başladı. 1991 yılında Müfettişliğe, 2002 yılında ise Başmüfettişliğe atandı. 2002-2007 yılları arasında İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevini yürüttü. 2007 yılının Kasım ayında Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığa görevine atandı. 14 Ekim 2010 tarihinden itibaren Vakıflar Genel Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.
İngilizce bilen Ertem, evli ve 2 çocuk babasıdır.
"Vakıflar iyilik ve takvada yarışınız ilahi emrinin tecessüm etmiş halidir."
Recep Tayyip ERDOĞAN
TC.CUMHURBAŞKANI
"Bizim medeniyetimizdeki vakıf anlayışı, onun bizlere kazandırdığı manevi şuurun teşekkülüdür"
MEHMET NURİ ERSOY
Kültür ve Turizm Bakanı