DİL:

KURUMSAL

TARİHÇE TEŞKİLAT YAPISI VAKIF KAYITLAR ARŞİVİ MALİ TABLOLAR PLAN,PROGRAM VE RAPORLAR VGM ETİK KOMİSYONU

FAALİYETLER

HAYIR HİZMETLERİ YATIRIMLAR KÜLTÜREL FAALİYETLER ULUSLARARASI FAALİYETLER RESTORE EDİLEN TAŞINMAZ VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI

VAKIFLARIMIZ

VAKIFLARIMIZ

VAKIF İŞLEMLERİ

VAKIF NASIL KURULUR ? VAKIF SORGULAMA BEYANNAME - BİLDİRİM, İSTİSNA VE MUAFİYETLER VAKIF İSTATİSTİKLERİ ULUSAL RİSK DEĞERLENDİRME PROJESİ (MASAK) VAKIFLARIN E_TEBLİGAT ADRESLERİ

YAYINLAR

YAYINLAR

MEVZUAT

MEVZUAT

BİLGİ EDİNME

BİLGİ EDİNME MEVZUATI İLİŞKİLİ BAĞLANTILAR SIKÇA SORULAN SORULAR

İLETİŞİM

İLETİŞİM

GİZLİLİK POLİTİKASI

GİZLİLİK POLİTİKASI
TR - EN

BİR SOSYAL YARDIM VE REFAH KURUMU OLARAK VAKIF PANELİMİZ GERÇEKLEŞTİ.

11.05.2022

Metin:

‘’Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği’’ temalı 2022 Vakıf Haftası etkinlikleri kapsamında Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen, ‘Bir Sosyal Yardım ve Refah Kurumu olarak Vakıf’ başlıklı panelimiz gerçekleştirildi. Prof. Dr. Hatice Oruç Başkanlığı’nda düzenlenen panele, Genel Müdürümüz Sayın Burhan ERSOY, Genel Müdür Yardımcılarımız ve Daire Başkanlarımız iştirak etti.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ, vakıf medeniyeti ve insan ahlakı konuları üzerinde dururken, ‘Birrden Binlere’ başlıklı vakıf haftası mottomuzda geçen ‘Birr ve Berr’ arasındaki farktan bahsederek, ‘Bizim yer yüzündeki gayemiz aslında ‘Berr’ dediğimiz üstünde yaşadığımız toprağa ‘Birr’ dediğimiz iyilik tohumlarını ekmektir. Yaratılış gayemiz olarak iyilik tohumlarını ekmemiz gerekiyor, buradan elde ettiklerimizi bütün insanlarla paylaşmak gerekiyor. ‘Birrden Binlere’ bizim yer yüzündeki varlık gayemizi, yaratılış gayemizi oluşturan kavramdır.’’ dedi.

Panel kapsamında herkesi saygı ve sevgi ile selamlayarak konuşmasına başlayan Oturum Başkanı Prof. Dr. Hatice ORUÇ, Fatih Sultan Mehmet’in ‘Hüner bir şehrin bünyad etmektir, Reaya kalbin abad etmektir’ beyitinden bahsederek, ‘Şehir vakıflar yoluyla kurulur, vakıflar yoluyla gelişir. Osmanlı bir Vakıf Medeniyetidir ve eşi benzeri olmayan bir örnektir. Toplumsal düzenin sağlanmasında vakıfların rolü asla yadsınamaz’ dedi.

Panelde ‘Bursa’da Mahalle Avarız Vakıfları’ konularını elen alan Sayın Prof. Dr. Cafer ÇİFTÇİ, ‘Vakıflar gittiği her yerde sihirli değnek gibi gönüllere dokunuyor. Burada biraz küçük sermayelerle kurulan insanların vakıflarına değineceğim. Avarız Vakıfları, 2. Beyazıt Dönemi’nden sonra ortaya çıkmış, şehrin önde gelenlerinin para vakfetmesiyle kurulmuştur. Avarız vakfı amaca hizmet eder ve mahallelerde yerine getirdiği işler vardır, bunlara balmumu, sokakların temizlenmesi, fakirlere yardım edilmesini örnek verebiliriz’ dedi ve herkese teşekkürlerini sundu.

Panelde ‘Hırfet Vakıfları ve Sosyal Yardımlaşma Sandıklarının İşlevi’ konuları üzerinde duran diğer konuşmacı Sayın Doç. Dr. Çiğdem GÜRSOY; ‘Bir insan vakıfların evinde doğabiliyor, büyüyor, hayatının her kademesini vakıflarla iç içe geçiriyor. ‘

Esnaf Vakıfları’ndan bahseden Sayın GÜRSOY; ‘Para Vakıfları’nın örneklerini 1400’lü yıllarda Edirne’de görüyoruz. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Para Vakıfları, parayı vakfetmenin caiz olmadığı düşünülerek kapatılıyor, alimlerin mektupları üzerine tekrar para vakıfları açılıyor, o tarihten sonra para vakıfları daha hızlanarak devam ediyor, Osmanlı Vakıf medeniyeti adını alacak kadar vakıf kuruluyor.’ diyerek Vakıf Haftasını birlikte kutlayabilmenin mutluluğunu dile getirdi ve herkese teşekkür etti.

‘Ahilikte Vakıflar ve Günümüze Yansıması’ konularını ele alan Sayın Kazım CEYLAN, ‘Ahi insan tipiyle vakıf medeniyeti arasında bir bağ var. Ahilikte ehliyete liyakate göre eğitim verirler. Ahiler tarafından kurulan, kuruluşunda ahilerin rol aldığı vakıflar mevcut; bunlar arasında kül vakfı, duvar sokak temizliği vakfı, misafirleri ağırlayan vakıflar vb. bulunmaktadır.’’ diyerek dinleyicilere teşekkür etti.

Vakıflar haftamızın hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek konuşmasına başlayan Sayın Prof. Dr. Ferhat AKDEMİR, vakıfların bir devlet kurumu olmasının yanında bir okul gibi olduğunu söyledi. Yardımlaşma denildiğinde karşılıklı bir eylemden söz edildiğinden bahseden Sayın AKDEMİR, ‘Yokluk sahibi ve varlık sahibi arasındaki ilişki mevcut durumu görmemize yardımcı olacak.’ dedi.

Tek oturum halinde gerçekleşen panelin sonunda konuşmacılarımıza, Genel Müdürümüz Sayın Burhan ERSOY tarafından hediye takdimi gerçekleşti.

YÜKLENİYOR

"Vakıflarla ilgili konulara gelince; bilinmektedir ki vakıflar memleketimizin mühim bir servetini teşkil eder. Bu servetten millet ve memleketin gerektiği şekilde istifade edebil​mesi için Şer'iyye Vekâletiyle beraber bütün Bakanlar Kurulunun ve hatta Yüce Meclisin bu hususu ehemmiyetle tetkik ile bu büyük müessesenin haraplıktan korunmasını ve memlekete faydalı bir hale konulmasını temenni eylerim."

Mustafa Kemal ATATÜRK

1 Mart 1922, TBMM

Devamını Oku »

"Vakfedenin şartı, Allah ve Resulü’nün sözü gibidir."

SİNAN AKSU

Vakıflar Genel Müdürü

 

 

"Vakıflar iyilik ve takvada yarışınız ilahi emrinin tecessüm etmiş halidir."

Recep Tayyip ERDOĞAN

TC.CUMHURBAŞKANI

 

 

"Bizim medeniyetimizdeki vakıf anlayışı, onun bizlere kazandırdığı manevi şuurun teşekkülüdür"


MEHMET NURİ ERSOY
Kültür ve Turizm Bakanı

BASINDA VGM TV'DE VGM
DUYURULAR
TÜM DUYURULAR »