DİL:

KURUMSAL

TARİHÇE TEŞKİLAT YAPISI VAKIF KAYITLAR ARŞİVİ MALİ TABLOLAR PLAN,PROGRAM VE RAPORLAR VGM ETİK KOMİSYONU

FAALİYETLER

HAYIR HİZMETLERİ YATIRIMLAR KÜLTÜREL FAALİYETLER ULUSLARARASI FAALİYETLER RESTORE EDİLEN TAŞINMAZ VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI

VAKIFLARIMIZ

VAKIFLARIMIZ

VAKIF İŞLEMLERİ

VAKIF NASIL KURULUR ? VAKIF SORGULAMA BEYANNAME - BİLDİRİM, İSTİSNA VE MUAFİYETLER VAKIF İSTATİSTİKLERİ ULUSAL RİSK DEĞERLENDİRME PROJESİ (MASAK) VAKIFLARIN E_TEBLİGAT ADRESLERİ

YAYINLAR

YAYINLAR

MEVZUAT

MEVZUAT

BİLGİ EDİNME

BİLGİ EDİNME MEVZUATI İLİŞKİLİ BAĞLANTILAR SIKÇA SORULAN SORULAR

İLETİŞİM

İLETİŞİM

GİZLİLİK POLİTİKASI

GİZLİLİK POLİTİKASI
TR - EN

CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN TEŞRİFLERİ İLE AYAZMA CAMİİ’NİN AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ.

12.08.2022

İstanbul’da Genel Müdürlüğümüz tarafından aslına uygun olarak restorasyonu gerçekleştirilen 261 yıllık Ayazma Camii, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teşrifleriyle yeniden ibadete açıldı.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanımız, "Mimarisiyle, yeriyle, pek çok özelliğiyle şehrimize değer katan Ayazma Camii'mizin banisi Sultan 3. Mustafa'dan bugüne kadar bu eserin yaşatılması için gayret gösteren herkesi rahmetle yad ediyorum. Caminin restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Rabb'imiz Tevbe Suresi'nde şöyle buyuruyor; 'Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. Ayazma Camii'nde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da günde beş vakit okunacak ezanların, kılınacak namazların, edilecek duaların Allah katında kabul olmasını diliyorum. Ezanlarıyla, şehirlerimizin semalarını yankılandıran her camimizi, ülkemizin ve milletimizin geleceği için vatan topraklarına dikilen birer manevi muhafız olarak görüyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teşrifleri ile yapılan açılışa; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Sözcüsü Sayın İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Sayın Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Genel Müdürümüz Sayın Burhan Ersoy, AK Parti İstanbul İl Başkanı Sayın Osman Nuri Kabaktepe ve Üsküdar Belediye Başkanı Sayın Hilmi Türkmen de katıldı.

Ayazma Camii, Sultan III. Mustafa’nın ölen annesi Mihri Şah Emine Hatunla, Büyük kardeşi Şehzade Sultan Süleyman’ın ruhuna şad etmek için 1760 yılında Marmara’yı, Boğazı, Haliçi ve İstanbul’u ayakları altında tutan bir tepeye inşa edilmiştir. Caminin avlu kapılarının üstlerinde ve yanlarında, kıble duvarlarının ortasında, köşelerinde mabed ve köşk şeklinde işlenmiş zarif kuş yuvaları mevcuttur, süslemelerin de ise oldukça fazla deve kuşu yumurtalarına yer verilmiştir, bu deve kuşu yumurtaları haşerelere karşı diğer camilerde kullanıldığı bilinmektedir ancak deve kuşu yumurtalarının bu camide süsleme unsuru olarak karşımıza çıktığı görülmektedir.

YÜKLENİYOR

"Vakıflarla ilgili konulara gelince; bilinmektedir ki vakıflar memleketimizin mühim bir servetini teşkil eder. Bu servetten millet ve memleketin gerektiği şekilde istifade edebil​mesi için Şer'iyye Vekâletiyle beraber bütün Bakanlar Kurulunun ve hatta Yüce Meclisin bu hususu ehemmiyetle tetkik ile bu büyük müessesenin haraplıktan korunmasını ve memlekete faydalı bir hale konulmasını temenni eylerim."

Mustafa Kemal ATATÜRK

1 Mart 1922, TBMM

Devamını Oku »

"Vakfedenin şartı, Allah ve Resulü’nün sözü gibidir."

SİNAN AKSU

Vakıflar Genel Müdürü

 

 

"Vakıflar iyilik ve takvada yarışınız ilahi emrinin tecessüm etmiş halidir."

Recep Tayyip ERDOĞAN

TC.CUMHURBAŞKANI

 

 

"Bizim medeniyetimizdeki vakıf anlayışı, onun bizlere kazandırdığı manevi şuurun teşekkülüdür"


MEHMET NURİ ERSOY
Kültür ve Turizm Bakanı

BASINDA VGM TV'DE VGM
DUYURULAR
TÜM DUYURULAR »