DİL:

KURUMSAL

TARİHÇE TEŞKİLAT YAPISI VAKIF KAYITLAR ARŞİVİ MALİ TABLOLAR PLAN,PROGRAM VE RAPORLAR VGM ETİK KOMİSYONU

FAALİYETLER

HAYIR HİZMETLERİ YATIRIMLAR KÜLTÜREL FAALİYETLER ULUSLARARASI FAALİYETLER RESTORE EDİLEN TAŞINMAZ VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI

VAKIFLARIMIZ

VAKIFLARIMIZ

VAKIF İŞLEMLERİ

VAKIF NASIL KURULUR ? VAKIF SORGULAMA BEYANNAME - BİLDİRİM, İSTİSNA VE MUAFİYETLER VAKIF İSTATİSTİKLERİ ULUSAL RİSK DEĞERLENDİRME PROJESİ (MASAK) VAKIFLARIN E_TEBLİGAT ADRESLERİ

YAYINLAR

YAYINLAR

MEVZUAT

MEVZUAT

BİLGİ EDİNME

BİLGİ EDİNME MEVZUATI İLİŞKİLİ BAĞLANTILAR SIKÇA SORULAN SORULAR

İLETİŞİM

İLETİŞİM

GİZLİLİK POLİTİKASI

GİZLİLİK POLİTİKASI
TR - EN

GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TARAFINDAN RESTORASYONU TAMAMLANAN ZİNCİRLİ CAMİİ İBADETE AÇILDI

15.12.2022

Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce restore edilen Ankara’daki Zincirli Camii; Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin, Ankara Milletvekilleri Sayın Emrullah İşler, Sayın Fatih Şahin, Sayın Nevzat Ceylan, Sayın Zeynep Yıldız, Sayın Lütfiye Selva Çam, Altındağ Kaymakamı Sayın Cumali Atilla, Altındağ Belediye Başkanı Sayın Asım Balcı, Genel Müdürümüz Sayın Burhan Ersoy, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Sayın Gökhan Yazgı, AK Parti Ankara İl Başkanı Sayın Hakan Han Özcan, Genel Müdür Yardımcılarımız, Daire Başkanlarımız ve vatandaşlarımızın katılımı ile kılınan ikindi namazı sonrası yeniden ibadete açıldı.

Caminin yeniden ibadete açıldığı törende konuşan Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, “Ankara’mızın çok önemli camilerinden birinin restorasyonu tamamlanarak tekrar hizmete girmesi amacıyla hem namazımı kıldık hem de güzel bir açılış gerçekleştiriyoruz. 17. Yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin ediliyor. O zaman Şeyhülislam Mehmet Emin Efendi tarafından yaptırılmış. Son onarımı 1937 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından detaylı bir bakım yaptırılmış o zamandan bu zamana kadar da ufak bakımlarla gelmiş 2020 yılında tekrar bir protokolle restorasyon çalışmalarına karar verildi. 2 yıllık bir sürede restorasyonu tamamlanıyor. Sadece dış cephesinde değil içerisinde de daha önceden yapılmış yanlış restorasyon çalışmaları temizlenerek bakımı onarımı yapılıyor” dedi.

Osmanlı’dan kalan eserlere çok ciddi önem verildiğini ifade eden Sayın Ersoy, “Özellikle son 20 yılda Vakıflar Genel Müdürlüğümüz çok yoğun çalışıyor. 5500’den fazla binanın restorasyonu yapılıyor sadece camiler değil. Daha önceki dönemlerle kıyaslandığında bir araştırma yaptığımızda 46 tane olan restorasyon sayısı son 20 yılda 5500’i geçmiş bu rekor aslında. Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da Osmanlı’dan kalan eserlere çok ciddi önem gösteriliyor” şeklinde konuştu.

Şeyhülislam Ankaravî Mehmed Emin Efendi tarafından yaptırıldığı bilinen eser; dikdörtgen planlı, üzeri kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür. Harim ve mahfil tavanı ahşaptan yapılan caminin tavanının bütün kenarlarından nakışlarla süslenmiş pervazlar dönmektedir. Müezzin mahfilinin tavanları ince çıtalarla altıgen ve üçgen bölümlere ayrılan caminin kenar pervazları; aşı boyalı, narçiçeği ve yapraklarından oluşan motiflerle süslüdür.

Genel Müdürlüğümüz; ayrı bir güzelliğe sahip olan minberin üzeri aşı boyalı nakışlarla işlenen caminin restorasyonunu 2022 yılında tamamlamıştır.

YÜKLENİYOR

"Vakıflarla ilgili konulara gelince; bilinmektedir ki vakıflar memleketimizin mühim bir servetini teşkil eder. Bu servetten millet ve memleketin gerektiği şekilde istifade edebil​mesi için Şer'iyye Vekâletiyle beraber bütün Bakanlar Kurulunun ve hatta Yüce Meclisin bu hususu ehemmiyetle tetkik ile bu büyük müessesenin haraplıktan korunmasını ve memlekete faydalı bir hale konulmasını temenni eylerim."

Mustafa Kemal ATATÜRK

1 Mart 1922, TBMM

Devamını Oku »

"Vakfedenin şartı, Allah ve Resulü’nün sözü gibidir."

SİNAN AKSU

Vakıflar Genel Müdürü

 

 

"Vakıflar iyilik ve takvada yarışınız ilahi emrinin tecessüm etmiş halidir."

Recep Tayyip ERDOĞAN

TC.CUMHURBAŞKANI

 

 

"Bizim medeniyetimizdeki vakıf anlayışı, onun bizlere kazandırdığı manevi şuurun teşekkülüdür"


MEHMET NURİ ERSOY
Kültür ve Turizm Bakanı

BASINDA VGM TV'DE VGM
DUYURULAR
TÜM DUYURULAR »