DİL:

KURUMSAL

TARİHÇE TEŞKİLAT YAPISI VAKIF KAYITLAR ARŞİVİ MALİ TABLOLAR PLAN,PROGRAM VE RAPORLAR VGM ETİK KOMİSYONU

FAALİYETLER

HAYIR HİZMETLERİ YATIRIMLAR KÜLTÜREL FAALİYETLER ULUSLARARASI FAALİYETLER RESTORE EDİLEN TAŞINMAZ VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI

VAKIFLARIMIZ

VAKIFLARIMIZ

VAKIF İŞLEMLERİ

VAKIF NASIL KURULUR ? VAKIF SORGULAMA BEYANNAME - BİLDİRİM, İSTİSNA VE MUAFİYETLER VAKIF İSTATİSTİKLERİ ULUSAL RİSK DEĞERLENDİRME PROJESİ (MASAK) VAKIFLARIN E_TEBLİGAT ADRESLERİ

YAYINLAR

YAYINLAR

MEVZUAT

MEVZUAT

BİLGİ EDİNME

BİLGİ EDİNME MEVZUATI İLİŞKİLİ BAĞLANTILAR SIKÇA SORULAN SORULAR

İLETİŞİM

İLETİŞİM

GİZLİLİK POLİTİKASI

GİZLİLİK POLİTİKASI
TR - EN

TRABZON’DAKİ DÖRT VAKIF ESERİMİZİN TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN TEŞRİFLERİ İLE GERÇEKLEŞTİ.

30.01.2022

Trabzon’da Genel Müdürlüğümüz tarafından ihya edilen Çaykara Uzungöl Yenimahalle Filak Camii,Dernekpazarı Taşçılar Mahallesi Camii ve Medresesi, Of Uğurlu Kütüphanesi (Ahmed Ziyaüddin Gümüşhaneevi) ve Tonya Turalı Medresesi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teşrifleriyle yapılan toplu açılış töreninde yeni çehreleriyle yeniden hizmete açıldı.

Yazılı kaynaklara göre Trabzon’daki Çaykara Uzungöl Yenimahalle Filak Camii, 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa ettirilmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Yapının bodrum katı taş malzeme, üst sırası ise ahşap malzeme ile yığma tekniğiyle inşa edilmiştir.

Trabzon’daki bir diğer vakıf eserimiz Dernekpazarı Taşçılar Mahallesi Camii ve Medresesi kitabesinden de anlaşılacağı üzere H.1219/M.1804 yılında inşa edilmiştir. 
Restore ettiğimiz Of Uğurlu Kütüphanesi (Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Kütüphanesi) ise H.1284/M.1867 tarihinde, kesme taş malzemeli olarak, yığma teknikte inşa edilmiştir.  Yapı, zaman içinde yaşadığı   tüm tahribatlara rağmen günümüze kadar sağlam gelebilmiş olup Anadolu’da kütüphane mimarisinin en güzel örneklerinin verildiği Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki plan tipleriyle benzer özellikler taşımakta ve göstermiş olduğu mimari düzen ile bölgesel özellikleri de yansıtmaktadır.

Restore edilen diğer eserimiz, Tonya Turalı Medresesi’nin inşa tarihi tam bilinmese de köy halkının yaşlı kişilerinden elde edilen bilgilere göre medresenin, 1880li yıllarda yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Ancak günümüze kadar ulaşan bu medrese yaptırılmadan önce de yerinde daha küçük bir medresenin bulunduğu, çıkan bir yangın sonucu ilk medresenin tahrip olduğu yerine şimdiki medresenin yaptırıldığı rivayet edilmektedir.  

Genel Müdürlüğümüz; Çaykara Uzungöl Yenimahalle Filak Camii,Dernekpazarı Taşçılar Mahallesi Camii ve Medresesi, Of Uğurlu Kütüphanesi(Ahmed Ziyaüddin Gümüşhaneevi) ve Tonya Turalı Medresesi’nin restorasyon ve çevre düzenlemesini 2021 yılında tamamlamıştı.

YÜKLENİYOR

"Vakıflarla ilgili konulara gelince; bilinmektedir ki vakıflar memleketimizin mühim bir servetini teşkil eder. Bu servetten millet ve memleketin gerektiği şekilde istifade edebil​mesi için Şer'iyye Vekâletiyle beraber bütün Bakanlar Kurulunun ve hatta Yüce Meclisin bu hususu ehemmiyetle tetkik ile bu büyük müessesenin haraplıktan korunmasını ve memlekete faydalı bir hale konulmasını temenni eylerim."

Mustafa Kemal ATATÜRK

1 Mart 1922, TBMM

Devamını Oku »

"Vakfedenin şartı, Allah ve Resulü’nün sözü gibidir."

SİNAN AKSU

Vakıflar Genel Müdürü

 

 

"Vakıflar iyilik ve takvada yarışınız ilahi emrinin tecessüm etmiş halidir."

Recep Tayyip ERDOĞAN

TC.CUMHURBAŞKANI

 

 

"Bizim medeniyetimizdeki vakıf anlayışı, onun bizlere kazandırdığı manevi şuurun teşekkülüdür"


MEHMET NURİ ERSOY
Kültür ve Turizm Bakanı

BASINDA VGM TV'DE VGM
DUYURULAR
TÜM DUYURULAR »